“Kies de Zon” een zaal vol belangstellenden en een goede informatieve avond!

Op woensdag 22 januari 2014 vulde de zaal van de Hoeksteen zich met ongeveer 50 mensen die er antwoorden hoopten te krijgen op vragen over zonnepanelen.

De afdeling Hillegom van GroenLinks had de avond georganiseerd, om zelf ook antwoord te krijgen op hun vragen hierover. En de leden van de afdeling waren niet de enige die met vragen bleken te zitten.

Vragen als: hoe lang duurt het voordat ik zo’n investering terug verdien, is mijn dak of huis er wel geschikt voor, moet ik een vergunning aanvragen, zijn er subsidie mogelijkheden, hoe zit het met de meterkast, wanneer heb ik er het meeste profijt van, waar moet ik op letten bij de aanschaf, zijn er meerdere soorten panelen en nog veel meer vragen kwamen aan bod.

De heer Ad Backx van GroenLinks hield een zeer informatief verhaal over alle details waar je aan moet denken bij het aanschaffen, in gebruik nemen en hebben van zonnepanelen. Diverse mogelijkheden van soorten panelen, soorten daken, meterkasten en omvormers heeft hij laten zien in een ruim een uur durende presentatie. Ook financiële, juridische en technische aspecten kwamen ruimschoots aan bod. Na afloop van zijn presentatie kwamen er uit de zaal diverse vragen waarin ook ingegaan kon worden op persoonlijke situaties.

Na de vragen (en de koffie..) was er ruimte om de heer Rien van Bockel aan het woord te laten en vragen uit de zaal te beantwoorden als ervaringsdeskundige. Hij heeft ongeveer een half jaar ervaring met zonnepanelen op zijn huis en weet als geen ander wat er allemaal wel en niet geregeld moet worden, waar je op moet letten bij de aanschaf en heeft veel tips gegeven over hoe je bijv. de BTW op de aanschaf terug kunt krijgen, waardoor het financieel nog aantrekkelijker wordt om ze aan te schaffen.

Zijn verhaal werd gevolgd door een presentatie van Hans Duiker van ZonneFlex, een bedrijf uit Lisse dat gespecialiseerd is in de installatie van zonnepanelen. Hij had ook een paneel mee als voorbeeld evenals een omvormer die iedereen zo met eigen ogen kon bekijken.

Na afloop van de presentaties was er nog volop gelegenheid tot het stellen van persoonlijke vragen aan de drie heren en rond half elf was het tijd om huiswaarts te keren met een hoofd vol nieuwe informatie en punten voor een overweging om zonnepanelen aan te schaffen.

Aanwezigen konden achter in de zaal hun resterende vragen nog kwijt en natuurlijk kan iedereen via de website www.kiesdezon.groenlinks.nl nog meer informatie vinden of hun vragen kwijt via de e-mail: hillegomlisse@groenlinks.nl.

GroenLinks was erg blij met de opkomst. Het is echt duidelijk dat dit onderwerp leeft in Hillegom. We hopen dat deze avond een goede bijdrage heeft geleverd aan het meer investeren in duurzame energie binnen Hillegom.